Groei van het archief
Dagelijkse aanwas radio en tv
Onder dagelijkse aanwas verstaan we de dagelijkse instroom van door publieke omroepen uitgezonden televisie- en radioprogramma’s in het archief van Beeld en Geluid.
Radio: Tot 2014 (vanaf 2001 is Radio 1 al wel integraal opgenomen) werd eveneens geselecteerd in de uitgezonden radioprogramma’s maar sinds begin 2014 worden de radiozenders Radio 1 t/m 6 (vanaf 2016 Radio 1 t/m 5 en FunX) integraal, dus elke dag 24 uur, opgenomen. Voor 2017 betekent dit 52.560 uur radio.
TV: Tot september 2006 werd een selectie gemaakt van het nieuw uitgezonden omroepmateriaal. Vanaf de invoering van de DDV (De digitale voorziening) in september 2006 worden alle Nederlandse producties in het archief opgenomen. In 2017 zijn rond 7500 uur aan tv-uitzendingen ingestroomd.
Om een zo breed mogelijk beeld te schetsen van het radio- en televisielandschap en de ontwikkelingen binnen deze media vast te leggen, neemt Beeld en Geluid ook commerciële radio- en televisieprogramma’s in de collectie op.
Commerciële radio en tv
Radio: Jaarlijks selecteren we ca. 1000 uur van de zenders BNR, Veronica, Radio 538, SLAM!, 100%NL en Qmusic. Hierbij concentreren we ons op nieuwe titels en bijzondere uitzendingen.
TV: Jaarlijks selecteren we ca. 500 uur van de zenders RTL 4, 5 en 7, SBS 6, NET 5 en Veronica. Ook hierbij richten we ons op het Nederlandse product. We nemen van elke reeks minimaal 1 aflevering op en letten bij het selecteren verder vooral op: De opbouw van een reeks, bijzondere gasten en onderwerpen, spraakmakende uitzendingen en kijkcijfers. Bovendien nemen we maandelijks een aantal nieuws- en showbizz-uitzendingen op.
Professioneel hergebruik
In 2017 werden er 116.703 items uit het archief gedownload.Het overgrote deel (87%) betrof televisiemateriaal. De publieke omroepen zijn grootgebruiker van het archief; 59% van de downloads werd gedaan door de publieke omroepen.
Er zijn 34 andere partijen (niet-publieke omroep) die in 2017 zelf materiaal hebben gedownload uit het archief. In totaal zijn er 127 andere partijen aangesloten op de digitale catalogus. Dit zijn onder ander zelfstandige makers, musea, en regionale omroepen. Dit is een groei van maar liefst 51% ten opzichte van 2016, toen er 84 andere partijen aangesloten waren.
Ook worden er professionele aanvragen afgehandeld door medewerkers van het archief. Zij ondersteunen bij research en licentieverstrekking. Dat levert mooie samenwerkingen op.
Enkele voorbeelden zijn:
- 2DOC documentaire “Jan Wolkers Spreekt”: een samenwerking tussen Beeld en Geluid en de NTR. De regisseur was ons zeer erkentelijk (ook tijdens de presentatie van de docu) over onze bijdrage.
- 2DOC documentaire “De Stamhouder”
- Tentoonstelling “Gerrit Rietveld, de stijl voorbij”
Door particulieren zijn in 2017 4165 items (uitzendingen of onderdelen daarvan) besteld uit het archief. Deze aanvragen worden getoetst bij de publieke omroepen, die toestemming moeten geven. In 2417 gevallen (58%) werd deze toestemming verleend en kon het materiaal worden uitgeleverd.
Als intermediair zorgt Beeld en Geluid voor afdrachten aan omroepen over gebruikt archiefmateriaal. De totale omzet aan licentie afdrachten bedraagt rond de 1 miljoen euro per jaar.
De grootste afdrachten zijn aan:
in duizend euro