Jaarverslag 2017

Dashboard

Impact publiek

Bekendheid en waardering

Vier op de vijf Nederlanders kent Beeld en Geluid.

Bezoekers zijn (zeer) tevreden met hun bezoek aan Beeld en Geluid en waarderen hun bezoek gemiddeld met een 7,8.

Mediawaarde. Een fictief bedrag voor wat persaandacht in de vorm van advertenties op dezelfde plek zou kosten. Het verschil t.o.v. 2016 komt doordat Beeld en Geluid in 2017 op landelijk niveau vaker in de publiciteit is gekomen. Door Let’s YouTube, Giro 555 en Giro 5125.

Klantendatabase. De volledige database van Beeld en Geluid t.b.v. mailings. Aanmelding voor de Beeld en Geluid nieuwsbrief gaat via een formulier of museumbezoek.

Bezoekers

Belangstelling online

Online collectiebereik via websites

Lancering van de nieuwe website van beeldengeluid.nl met significant minder pagina’s (van 8.000 naar 800), het aflopen van Let’s YouTube en het beschikbaar stellen van praktische info via Google, resulteerden in een lager bezoekersaantal in 2017.

in.beeldengeluid.nl heeft een lager aantal bezoekers in 2017 doordat er geen campagnes meer zijn verbonden aan kanalen en weinig nieuwe kanalen (verzamelingen van archiefcontent) zijn geproduceerd. In plaats daarvan focussen we op social. Verkeer is dus volledig afhankelijk van Google searches. We hadden daarnaast in 2016 veel verkeer via de viral die we op social hadden (klompenvideo) - een dergelijke viral misten we dit jaar.

Social media

Wat vindt ons publiek leuk?

Meest bekeken fragmenten online (facebook)

in views

1 André Hazes en Willem Ruis (1981)

2 Quiet Village of Volendam (1925)

3 Jongleurs in Parijs (1948)

Verder deden de tweede wereldoorlog-items op het YouTube kanaal van Beeld en Geluid het goed en ging Radio.Garden wereldwijd viraal (100 mln views in een half jaar).

Meest bezochte Evenementen

in bezoekers

1 Top 2000

2 Open Studio Dagen

impact archief/erfgoed

Groei van het archief

Dagelijkse aanwas radio en tv

Onder dagelijkse aanwas verstaan we de dagelijkse instroom van door publieke omroepen uitgezonden televisie- en radioprogramma’s in het archief van Beeld en Geluid.

Radio: Tot 2014 (vanaf 2001 is Radio 1 al wel integraal opgenomen) werd eveneens geselecteerd in de uitgezonden radioprogramma’s maar sinds begin 2014 worden de radiozenders Radio 1 t/m 6 (vanaf 2016 Radio 1 t/m 5 en FunX) integraal, dus elke dag 24 uur, opgenomen. Voor 2017 betekent dit 52.560 uur radio.

TV: Tot september 2006 werd een selectie gemaakt van het nieuw uitgezonden omroepmateriaal. Vanaf de invoering van de DDV (De digitale voorziening) in september 2006 worden alle Nederlandse producties in het archief opgenomen. In 2017 zijn rond 7500 uur aan tv-uitzendingen ingestroomd.

Om een zo breed mogelijk beeld te schetsen van het radio- en televisielandschap en de ontwikkelingen binnen deze media vast te leggen, neemt Beeld en Geluid ook commerciële radio- en televisieprogramma’s in de collectie op.

Commerciële radio en tv

Radio: Jaarlijks selecteren we ca. 1000 uur van de zenders BNR, Veronica, Radio 538, SLAM!, 100%NL en Qmusic. Hierbij concentreren we ons op nieuwe titels en bijzondere uitzendingen.

TV: Jaarlijks selecteren we ca. 500 uur van de zenders RTL 4, 5 en 7, SBS 6, NET 5 en Veronica. Ook hierbij richten we ons op het Nederlandse product. We nemen van elke reeks minimaal 1 aflevering op en letten bij het selecteren verder vooral op: De opbouw van een reeks, bijzondere gasten en onderwerpen, spraakmakende uitzendingen en kijkcijfers. Bovendien nemen we maandelijks een aantal nieuws- en showbizz-uitzendingen op.

Professioneel hergebruik

In 2017 werden er 116.703 items uit het archief gedownload.Het overgrote deel (87%) betrof televisiemateriaal. De publieke omroepen zijn grootgebruiker van het archief; 59% van de downloads werd gedaan door de publieke omroepen.

Er zijn 34 andere partijen (niet-publieke omroep) die in 2017 zelf materiaal hebben gedownload uit het archief. In totaal zijn er 127 andere partijen aangesloten op de digitale catalogus. Dit zijn onder ander zelfstandige makers, musea, en regionale omroepen. Dit is een groei van maar liefst 51% ten opzichte van 2016, toen er 84 andere partijen aangesloten waren.

Ook worden er professionele aanvragen afgehandeld door medewerkers van het archief. Zij ondersteunen bij research en licentieverstrekking. Dat levert mooie samenwerkingen op.

Enkele voorbeelden zijn:

  • 2DOC documentaire “Jan Wolkers Spreekt”: een samenwerking tussen Beeld en Geluid en de NTR. De regisseur was ons zeer erkentelijk (ook tijdens de presentatie van de docu) over onze bijdrage.
  • 2DOC documentaire “De Stamhouder”
  • Tentoonstelling “Gerrit Rietveld, de stijl voorbij”

Door particulieren zijn in 2017 4165 items (uitzendingen of onderdelen daarvan) besteld uit het archief. Deze aanvragen worden getoetst bij de publieke omroepen, die toestemming moeten geven. In 2417 gevallen (58%) werd deze toestemming verleend en kon het materiaal worden uitgeleverd.

Als intermediair zorgt Beeld en Geluid voor afdrachten aan omroepen over gebruikt archiefmateriaal. De totale omzet aan licentie afdrachten bedraagt rond de 1 miljoen euro per jaar.

De grootste afdrachten zijn aan:

in duizend euro

impact kennisdeling

Kennisnetwerken

Beeld en Geluid is actief in verschillende kennisnetwerken, van lokaal tot internationaal niveau. Een voorbeeld is AVA_Net, het netwerk voor audiovisuele collectiehouders in Nederland, waarvoor Beeld en Geluid penvoerder is en onder meer een jaarlijks symposium organiseert. Nederlandse én internationale erfgoedprofessionals worden bovendien bediend in de Winter School for Audiovisual Archiving, waarvan in 2017 de tweede editie werd gehouden.

Daarnaast wordt in tijdelijke projecten en programma’s intensief samengewerkt met experts en wetenschappelijke instellingen. Een voorbeeld hiervan is het CLARIAH-project, waarin met Nederlandse instituten, universiteiten en erfgoedinstellingen een gezamenlijke digitale onderzoeksinfrastructuur wordt ontwikkeld voor de geesteswetenschappen.

schaal

netwerk

sector

Lokaal

Hilversum Media Campus

Media

Nationaal

AVA_Net

Audiovisueel erfgoed

Netwerk Digitaal Erfgoed

Cultureel erfgoed

Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid

Cultureel erfgoed

iMMovator

Media

CLICKNL

Creatieve industrie

Museumvereniging

Cultureel erfgoed

BRAIN

Cultureel erfgoed

Mediawijzer.net

Educatie

Europees

Europeana

Cultureel erfgoed

EUscreen Foundation

Audiovisueel erfgoed

Wereldwijd

FIAT/IFTA (network of broadcast archives)

Audiovisueel erfgoed

International Association of Sound and Audiovisual Archives (IASA)

Audiovisueel erfgoed

UNESCO Memory of the World Committee Netherlands

Cultureel erfgoed

Presto Centre

Audiovisueel erfgoed

Bijzondere successen
  • Westerbork film opgenomen in UNESCO Memory of the World Register
  • Radio.garden wint FIAT/IFTA award voor Most Innovative Use of Archive
  • Radio.garden wint Webby award Media Streaming
Kennisactiviteiten

Medewerkers van Beeld en Geluid hebben in totaal deelgenomen aan 89 (inter)nationale kennisactiviteiten (congressen/workshops/symposia etc.). Daarvan:

  • 18x als (mede)organisator en/of host
  • 37x als spreker/presentatie/workshop
  • 34x als bezoeker
Journals en Blogs
  • 2x Tijdschrift voor Mediageschiedenis (samen 14 artikelen)
  • 1x VIEW (10 artikelen)
  • 41 blogposts in 2017. Aantal unieke weergaves: 15.221